Mijn Apparatuur/Equipment
De Canon 5D Mark III is voor mij een geweldige camera. Als opvolger van de Mark II doet de Mark III het aanmerkelijk beter dan zijn voorganger. De grootste veranderingen/verbeteringen zijn: de sensor is aanmerkelijk verbeterd, het nieuwe autofocus systeem is flink aangepakt en stijgt boven iedere andere EOS camera uit, het nieuwe licht meetsysteem de autofocus is nu gegroeid van slechts 9 naar 61 focus punten!
De 5D Mark III gebruikt hetzelfde 61 punten autofocus systeem als de EOS-1D X, het vlaggenschip van Canon!
Een andere verbetering zijn de afdichtingen van de Mark III. De oude Mark II kon ook wel tegen een paar druppels water, maar was niet beter beschermd dan de overige xxD-series. De 5D Mark III heeft afdichtingen die het niveau van de 1D-serie benaderen.
Net als de 1D-serie bevat de 5D Mark III nu twee geheugensloten. Dat biedt allerlei mogelijkheden, zoals het automatisch doorschieten/-filmen als de eerste geheugenkaart vol is, het maken van een reservekopie en het gebruik van verschillende formaten (raw op de ene kaart, jpeg op de andere).
Met een verhoogde snelheid van zes beelden per seconde - wat erg snel is voor een full frame-camera - kun je 18 RAW-opnamen maken..
Ook heeft Canon de populariteit van de 5D Mark II als filmcamera niet genegeerd en flink aandacht besteed aan de filmopname mogelijkheden, wat al begint met een delicate film opname knop. De Full HD opnames zijn aanmerkelijk beter van kwaliteit, mede dankzij de nieuwe processor, die valse kleuren en andere artefacten moet kunnen verwijderen.
Canon heeft er goed aan gedaan om in de camera de HDR-modus toe te voegen. Hierbij wordt de belichting van drie individuele foto's (variabel instelbaar van -3 tot +3 EV) samengevoegd tot één HDR foto. Vooral in situaties met een hoog contrast, zoals zeer donkere en zeer lichte delen kan dat uitkomst bieden. Nu deze optie in de camera zit kan dat veel bewerkingstijd achteraf schelen; de foto's zijn direct gebruiksklaar. Uiteraard is het ook een optie om de oorspronkelijke foto's te bewaren, zodat je deze eventueel zelf nog kunt omzetten naar een HDR.
De grootste verbetering is de vernieuwde sensor. Deze heeft nagenoeg hetzelfde aantal pixels (22 in plaats van 21 miljoen), maar is wel een compleet nieuw ontwerp. Zowel in de foto- als de videomodus is de betere kwaliteit duidelijk zichtbaar. Dat uit zich overigens vooral in het feit dat hogere ISO standen te gebruiken zijn zonder dat de beeldkwaliteit hieronder lijdt. Er is sprake van ongeveer twee stops winst, oftewel ISO 6400 op de Mark III is min of meer gelijk aan ISO 1600 op de Mark II.
De laatste troef van Canon is een aanraak gevoelige knop aan de achterzijde. Je kunt het draaiwiel aan de achterzijde tijdens het filmen gebruiken om bepaalde zaken aan te passen zonder dat je knoppen hoeft in te drukken (b.v. ISO, diafragma, sluitertijd of het geluidsniveau). Handig om geen ongewenste instel geluiden op je film te horen!
Wat eveneens een enorme verbetering voor de 5D-serie is de toevoeging van een stille modus in de Mark III.
Het is mijn dagelijkse werkpaard geworden en een genot om te gebruiken. Alles is uitgekomen wat je verwacht van deze fraaie camera. Qua ergonomie is het een topper en lijkt sterk op die andere veelvuldig door fotografen geteste EOS 7D. Het is een camera die je kunt vertrouwen, is licht, sterk en gemakkelijk te hanteren.
Een enorme verbetering is ook de Dual Axis Electronic Level functie van de Mark III. Perfect voor het krijgen van een rechte horizon en een genot om te gebruiken bij het werken met tilt-en shift lenzen. Een andere zichtbare verbetering is de nieuwe 3,2-inch 1.040.000 - pixel LCD display. Dit is perfect voor het gebruik van live-view wat ik inmiddels bijna bij elk shot gebruik en dat is weer terug te zien in mijn foto’s.
Ik gebruik mijn MK III bijna elke dag. In eerste instantie dacht ik, heb ik al die nieuwe functies wel nodig, maar nu je ze hebt, kan je niet meer zonder. Ik ben blij!!
Canon 5D Mark III
Canon EF 24-70mm F/2.8 L USM II
Dit is nu mijn meestgebruikte lens. Mijn EF 16-35mm F/2.8 L USM II lens heb ik ingeruild omdat bij het gebruik van Lee filters ik vanwege Vignettering boven de 21 mm moest gaan zitten. Dat vond ik achteraf toch een bezwaar. Met de 24-70 mm heb ik ook een mooie aansluiting gekregen op mijn hieronder genoemde 70-200mm lens. De kwaliteit is wat je verwacht van een 'L'-serie lens met een uitstekende afdichting.
De optische kwaliteit is de beste in zijn klasse. Uit diverse testen blijkt dat deze tot aan de randen vlijmscherp blijft. Bij het gebruik van deze lens voor landschapsfotografie met zijn kleine diafragma zijn de prestaties fenomenaal.
De EF 70-200mm f/2.8L IS II USM is de meest gebruikte telezoomlens onder professionele fotografen. In de lens wordt fluoriet gebruikt om de beeldkwaliteit te verhogen. De lens heeft een sterk, duurzaam ontwerp en beschikt over de 4-stop Image Stabilizer.
In lijn met de traditie van objectieven zorgt de Canon 70-200mm f/2.8L IS II USM ook in de meest extreme situaties voor perfecte optische resultaten. Met het intern optische systeem, is het objectief volledig opnieuw ontworpen op basis van feedback van de gebruikers. Dit maakt het objectief net zo robuust en betrouwbaar als de hoge optische kwaliteit.
Het optische systeem van de Canon EF 70-200mm F2.8L IS II USM is opnieuw ontworpen en bestaat uit 23 elementen in 19 groepen om echt indrukwekkende resultaten te leveren.
Het snelle Auto Focus systeem sluit naadloos aan bij de mogelijkheden van Canon's full frame spiegelreflex camera’s.
Het model heeft een supersnelle autofocus motor en een snelle processor.
Met of zonder mijn 1.4 extender EF 1.4 XIII is dit mijn favoriete lens die er steeds weer in slaagt om perfecte foto’s af te leveren!
Canon EF 70-200mm f2.8 L IS USM II
Als je aan macrofotografie doet, moet je deze lens in je fototas hebben. Ik gebruik deze lens niet zo veel als mijn anderen lenzen maar ik neem deze altijd mee. Het is ook een geweldige portretlens en zo goed dat ik deze macro lens zelfs voor landschappen gebruik met veel dank aan de IS-functie. Zoals bij elke 'L' lens, hij is scherp, goed gebouwd en gaat een leven lang mee. Een geweldig lens en een grote verbetering ten opzichte van de niet-IS versie. Dat deze lens 1 op 1 fotografeert is natuurlijk vanzelfsprekend!
Canon EF 100mm f2.8 L IS Macro
Voor mijn foto’s gebruik ik ook nog de volgende apparatuur:
Statief : Manfrotto 055CXPRO3, Balhoofd 327RC2,
Tassen : Lowepro trekker 300AW, Vintage 217 Ranger.
Lee filters : Big Stopper, Circulaire Polarisatie, 0.6 ND Hard Neutral Density Grad, 0.6 ND Soft Neutral Density Grad.
Polarisatiefilters worden gebruikt om licht te beheren.
Op een zonnige dag is een groot deel van het licht in de hemel gepolariseerd, de filter zal dan een sterke blauwe uitvoering geven bij gebruik onder een hoek van 90 graden ten opzichte van de zon. De witte wolken zullen op indrukwekkende wijze afsteken tegen zo'n donker blauwe lucht achtergrond.
Er zijn twee soorten polarisatie filters, lineaire en circulaire.
Omdat ik een autofocus spiegelreflexcamera gebruik heb ik een cirkelvormige polarisatie filter nodig. Een lineaire polarisatie zal gaan interfereren met de autofocus.
Als je een handmatige scherpstelling hanteert kan je gebruik maken van een circulair of lineair polarisatie filter
LEE Filters hebben beide soorten in de handel, in twee versies: een roterende 105mm diameter versie en een 100 x 100mm vierkante versie. Lee filters zijn erg kostbaar, echter je hebt maar één filter voor al je lenzen nodig, (die op hun beurt weer geplaatst worden in een adapter met een twee slots filterhouder) en dan is het relatief toch voordeliger! Dit is de ideale oplossing voor b.v. landschapsfotografie waar je dan ook een combinatie van gegradueerde filters soft - of hard grad en een Big Stopper in combinatie met je Polarisatie filter kan gebruiken.
Ik ben erg blij met deze hoogwaardig kwaliteitsfilters, die mijn fotografie op een aanmerkelijk hoger plan brengen.
Toen ik mijn kitlenzen in 2011 ging vervangen voor L-lenzen heb ik er niet lang over nagedacht om ook een Extender 1.4 aan te schaffen. Dit is niet zomaar een brandpuntsafstandvergroting voor superteleobjectieven, maar het ontwerp van deze converter, die ook met glas gevuld is, zorgt ervoor dat de prestatie en beeldkwaliteit van de L-objectieven volledig behouden blijven.
De Extender EF 1.4x III is compatibel met de meeste tele(zoom)objectieven uit de L-serie, Canons boegbeeld op het gebied van professionele objectieven. Met deze converter verlengt je de brandpuntsafstand terwijl het effectieve diafragma van het objectief slechts met één stop afneemt. Ik gebruik deze converter niet elke dag maar heb deze altijd in de tas zitten!
Canon Extender EF 1.4x III