Beerschoten, Houdringe en Panbos, bij De Bilt
Beerschoten, Houdringe en Panbos, bij De Bilt
Vlakbij de stad Utrecht aan de rand van het plaatsje De Bilt ligt landgoed Beerschoten, maar ook landgoed Houdringe en het Panbos, samen 367 hectare groot. Met kronkelende vijvers, een stromende beek, weiden met boomgroepen en oude lanen, vormt het een aantrekkelijk foto/wandelgebied. Het aangrenzende landgoed Houdringe bestaat uit bos en open grasland. Er staan eiken en beuken waarvan sommigen een stam hebben van meer dan een meter doorsnee. Aan de rand van de stuifzandvlaktes in het Panbos ‘wandelen’ de bomen. De wind heeft het zand tussen de wortels weggestoven.
Deze verrassende wandel/fotoroute was vandaag ons doel en daar hebben we geen spijt van gehad. Wat een fraai gebied, prachtige bospaden, de herfst die zijn intrede heeft gedaan met mooie (beginnende) kleurende bladeren, beukennootjes, tamme kastanjes, eikels en vanwege het natte weer en de relatief hoge temperatuur schieten ook de paddestoelen weer uit de grond. Geen grote verscheidenheid van soorten, maar wel heel veel en de één nog mooier gevormd dan de andere.
De uitgezette wandel/fotoroute kan je net zo lang maken als je wilt, ze sluiten alle drie op elkaar aan, wij hebben ondanks het macro oponthoud 8,5 km afgelegd.
De site van het Utrechts Landschap, die verschillende mooie routes in deze provincie heeft uitgezet, geeft de volgende info:
Tot 1680 was Beerschoten een uithof (boerderij) van het Vrouwenklooster in De Bilt. Na verkoop is het door verschillende families bewoond. In 1835 werd het landgoed ingericht in de Engelse landschapsstijl naar ontwerp van landschapsarchitect Zocher jr. Huize Beerschoten werd in 1889 door brand verwoest en is daarna herbouwd in de neorenaissance stijl. Landgoed Beerschoten maakt net als landgoed Houdringe deel uit van de Stichtse Lustwarande, een gordel van buitenplaatsen tussen De Bilt en Rhenen.
Landgoed Houdringe werd omstreeks 1629 aangelegd op de voormalige grond van het klooster Oostbroek. Op de plaats van het huidige Huis Houdringe stond een boerderij. In 1779 is het huis afgebroken en het landhuis gebouwd. Rondom het landhuis ligt een tuin, deels in de Engelse landschapsstijl en deels in de Franse barokstijl. Op Houdringe komen in het westelijke deel zeer dikke bomen voor. De eiken en beuken die een diameter hebben van meer dan 1 meter zijn nog van de eerste aanleg en hebben inmiddels een leeftijd van ca. 230 jaar bereikt.
De naam Panbos wordt toegeschreven aan een komvormige uitholling van de bodem, een pan, waarin het water bleef staan vanwege een ondoorlaatbare laag in de ondergrond. De pan werd gebruikt om de schapen te laten drinken. Later werd de ondoorlaatbare laag doorgestoken en zakte het water dieper de grond in.
Voor nog meer paddestoelen klik hier
Bovenstaande foto’s zijn gemaakt met:
Canon 5D MK III.
Lens: 100 mm f2.8 II L IS USM Macro
Techniek: M stand, ISO 100, 100mm f.7.1 , 0.6sec. (grote blogfoto)
Kabelontspanner.
Statief: Manfrotto 055CXPRO3, Balhoofd 327RC2
13 oktober 2014