Angaria delphinus, Angariidae familie
Angaria delphinus, Angariidae familie
Bovenstaande foto, een focus stack van totaal 41 foto’s met Canon 5DMKIII, 100 mm macro, f/ 2.8 en iso 100.
Na een periode van stormen met daarna een oostenwind spoelen vele soorten lege schelpenhuisjes op het strand aan.
Het kunnen honderden soorten tweekleppige schelpen en huisjes van slakken zijn, waarvan er inmiddels zo’n vijftig soorten het meest bekend zijn!
Maar als je een schelp vindt die moeilijk te determineren is, dan is hulp van een kenner noodzakelijk en kan de herkomst van een schelp of slak een verrassing te zijn.
Zo ook de schelp op de blogfoto. Het gaat hier om een exoot uit de Indo-West Pacific omgeving, waar de V.O.C. veel handel dreef. De herkomst van deze schelpenexoten kunnen dus ook van de in de Noordzee gezonken V.O.C. schepen komen die volgeladen waren met schelpen, de zgn. Geld-Kauri's. De V.O.C. nam de Kaurischelpen mee om ze in Nederland eerst te verkopen aan de W.I.C. (West Indische Compagnie) en later ook aan de M.M.C. (Middelburgese Commercie Compagnie). Beide kochten met deze schelpen slaven in Afrika.
Tijdens het hoogtepunt van de slavenhandel was Amsterdam het centrum van de Kauri-handel. Grote opslagplaatsen werden gebouwd voor de opslag van deze schelpen. Tegen het einde van de 19de eeuw devalueerde de waarde van schelpen snel en werden ze als betaalmiddel afgeschaft, waarschijnlijk veroorzaakt omdat vanaf 1863 de slavenhandel in Nederland, als een van de laatste, illegaal werd. Bron: http://www.strandvondsten.nl/artikelen/kauri's/
Volgens strandvondsten.nl blijkt dat er op onze kusten al honderden exotische schelpen/kauri’s zijn aangespoeld, versleept door de lokale zeestromingen.
Het kan dus zijn dat dit schelpje vroeger als ruil/betaalmiddel werd gebruikt, een leuke vondst, maar vooral interessante achtergrondinformatie.
Bron: Gerard Visser van Nederpix en (ex) Curator diercollecties. Gedetermineerd via:
http://www.schnecken-und-muscheln.de/galerie/galerie_angariidae.htmd
15 maart 2016