Christian Dior, Kunstmuseum Den Haag
Christian Dior, Kunstmuseum Den Haag
Gezien in het Kunstmuseum, Den Haag, de collecties van Christian Dior (1905 -1957), de founder of the “New Look”.
Dior interesseerde zich in eerste instantie alleen voor de architectuur en schetste in zijn vrije tijd onder meer kleding. Die ontwerpen werden zo goed bevonden dat hij ze verkocht aan couturehuizen, ook illustreerde hij de modebijlage van het Franse nieuwsblad Le Figaro. Dat gaf hem veel bekendheid en leidde ertoe dat Dior in 1938 als ontwerper werd aangenomen bij Robert Piquet. Met die ervaring besloot hij 8 jaar later, direct na de oorlog, om voor zichzelf te beginnen.
Marcel Boussac, een bekende textiel-tycoon, besloot om Diors modehuis te gaan financieren en kocht een huis aan de Avenue Montaigne in Parijs, waar Dior nu nog altijd zijn thuisbasis heeft met Maria Grazia Chiuri als huidige en eerste vrouwelijke Creative Director van Dior.
Tijdloos, baanbrekend, elegant en invloedrijk zijn de ontwerpen van Christian Dior nog steeds. Zijn ‘New Look’ met wijde rokken, verandert de mode en zijn silhouetten worden gedragen van Parijs tot Londen en New York. Hij was een visionair met lef en dat gold en geldt ook voor zijn opvolgers.
Yves Saint Laurent, zijn 1e assistent, nam in 1957 na zijn overlijden het roer over en presenteerde in 1958 zijn eerste collectie. Maria Grazia Chiuri is vanaf 2016 de creatief director. Hun talent en grenzeloze creativiteit hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de unieke geschiedenis van het Huis Dior. “Het gedachtegoed van oprichter/couturier Christian Dior is nog springlevend”, zegt modeconservator Madelief Hohé.
Dior is een van ’s werelds grootste en meest tot de verbeelding sprekende couturehuizen, opgericht toen Parijs na de Tweede Wereldoorlog opkrabbelde en haar positie als modestad moest terugwinnen. Christian Dior is opgegroeid aan de Normandische kust, in een roze villa met een kleurrijke bloementuin die hij samen met zijn moeder aanlegde. Zoals gezegd wilde hij architect worden en heeft hij voor de oorlog al een carrière als galeriehouder en werknemer bij andere modehuizen achter de rug.
In 1946 opent hij met veel bravoure zijn modehuis aan de Avenue Montaigne en presenteert hier zijn eerste, ultra-feminiene collectie in 1947. Het wordt gezien als een gedurfde, revolutionaire collectie waarin hij korte metten maakt met de sterke, vierkante schouderlijnen die je tijdens de oorlog voornamelijk zag. In de Corolle lijn introduceert hij volle rokken, smalle tailles en aflopende schouders. Al snel is de naam Dior over de hele wereld bekend én worden zijn creaties wereldwijd gedragen.
Christian Dior overlijdt op jonge leeftijd en stond slechts tien jaar aan het roer van Maison Dior, maar zijn werk heeft tot op de dag van vandaag nog grote impact.
De titel van deze modetentoonstelling verwijst ook naar deze tijd waarin het gedachtegoed van de oprichter voortleeft. Maria Grazia Chiuri heeft zich verdiept in Christian Diors visie en het DNA van het modehuis, maar ontwerpt voornamelijk voor de vrouwen van nu.
Voor haar eerste ready-to-wear collectie in 2016 vormde de klassieke New Look de basis, maar wel in combinatie met een eenvoudig T-shirt met de slogans “We should all be feminists”.
Actrice Marlène Dietrich hulde zich zowel privé als in films graag in Dior. Bij verschillende films eiste ze zelfs dat ze gekleed zou worden door Dior. Voorafgaand aan de opnames voor Stage Fright zei ze stellig tegen Alfred Hitchcock: “No Dior, no Dietrich”. Ook veel andere beroemdheden worden geassocieerd met Dior, waaronder Grace Kelly, prinses van Monaco. In DIOR – A New Look staan echter niet alleen beroemde vrouwen in de spotlights, er is ook aandacht voor de vele vrouwen die achter de schermen zoveel werk hebben verzet. Ook is er een creatie te zien van Prinses Diana, 3e foto onder de tekst.
A New Look werpt een frisse blik op het couturehuis en toont ontwerpen van Christian Dior zelf en van zijn opvolgers Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en Maria Grazia Chiuri. De centrale verhaallijn in het Kunstmuseum is de dialoog tussen het werk van founding father Christian Dior en Maria Grazia Chiuri. De gedurfde, eigen en vooruitstrevende stijl van beide ontwerpers is impactvol en sluit perfect aan bij de tijdgeest. Met hun statement looks hebben ze het couturehuis beiden een frisse ‘New Look’ gegeven.
De tentoonstelling DIOR – A New Look is geïnitieerd en bedacht door het Kunstmuseum Den Haag en was nog niet in deze omvang of op andere locaties te zien. Ontwerpen uit de collectie van Kunstmuseum Den Haag worden aangevuld met uitzonderlijke bruiklenen van Dior Héritage, Paris, maar ook van Palais Galliera (Musée de la Mode de la Ville de Paris), Musée Yves Saint Laurent Paris, ModeMuseum Antwerpen (MoMu) en privé collecties uit België, Duitsland, Italië, Monaco en de Verenigde Staten. Wie wil worden ondergedompeld in een wereld van Franse haute couture met vrouwelijkheid in de hoofdrol, wordt aangeraden het Kunstmuseum van Den Haag tussen 21 september 2024 en 26 januari 2025 te bezoeken. Naast creaties uit de jaren ‘50 tot meer recente stukken, besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan Diors schetsen, beroemde klanten en costume jewellery. (bron Kunstmuseum/Wikipedia, alle blogfoto’s zijn met mijn iPhone 15 gemaakt)
21 november 2024